Namo Naujienos

Top 10 prieskonių nė tik patiekalams pagardinti, bet ir puikiai savijautai palaikyti

330
0
DALINTIS

Prieskoniai jau senovės civilizacijose buvo siejami su mitinėmis, gydomosiomis galiomis bei buvo itin vertingi mainuose ir prekyboje. Pvz., pirmoji kinų farmakologinė knyga „Pen Ts’ao“ arba „The Herbal“ (liet. „Žolelės“), parašyta mitinio kinų valdovo Šennongo dar 2500 m. pr. Kr. mini daugiau nei 100 medicininių augalų, įskaitant į cinamoną panašų prieskonį, vadinamą „kwei“. Biblijoje taip pat minima, kad 1000 m. pr. Kr. Sabos karalienė, aplankiusi Jeruzalės karalių Saliamoną, padovanojo jam prabangių dovanų – „120 aukso talentų, brangiųjų akmenų bei retų prieskonių“, o 9-tajame amžiuje Karolis Didysis yra pasakęs: „žolelė yra gydytojų draugė ir virėjų pagalbininkė“.

Sostinės „Eastanbul“ maisto prekių parduotuvė gali pasigirti daugiau nei 1200 prekių iš viso pasaulio asortimentu bei pažada, jog čia rasite viską, ko gali prireikti Jūsų virtuvėje – nuo rytietiškų delikatesų tokių kaip humusas, chalva iki įvairiausių marinuotų produktų, duonos gaminių bei virš 200 rūšių prieskonių, padėsiančių Jums sukurti patiekalus, pasakojančius tolimiausių kraštų skonių istorijas. „Eastanbul“ maisto prekių parduotuvė siūlo bene plačiausią, išskirtinių, egzotiškų prieskonių pasirinkimą Lietuvoje – čia galima rasti prieskonių ne tik iš Viduržemio jūros regiono, bet ir iš tolimosios Kinijos, Brazilijos ar net Šri Lankos.

Mūsų laikais vartotojų susidomėjimas sveikatą stiprinančiomis prieskonių savybėmis yra pasiekęs patį piką. Prieskonių paklausa vienam gyventojui yra išaugus apie 300% nuo 1966-ųjų metų (USDA/Economic Research Service, 2007).  Tyrimais įrodyta, jog prieskoniai ir įvairios žolelės išties turi tiesioginį teigiamą poveikį žmogaus sveikatai, pavyzdžiui: šalavijas padeda stiprinti atmintį, gerina nuotaiką, prieskoniai, tokie kaip česnakai, karis, imbieras ir čili pipirai, vaidina svarbų vaidmenį mažinant vėžio tikimybę, taip pat įrodyta, jog imbieras, rozmarinas, ciberžolė, juodasis kmynas, cinamonas turi priešuždegiminių savybių, cinamonas taip pat gali padėti reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje.

Pateikiame populiariausių prieskonių TOP 10, kurie ne tik padės Jūsų gaminiams suteikti naujų, pikantiškų skonių, bet ir sustiprins imunitetą bei padės išlaikyti puikią savijautą!

  1. Žagrenis (turk. Sumac)

Kilmės šalis: Turkija

Žagrenis – tai tamsiai raudonos spalvos džiovintos, smulkintos, švelniai rūgštaus skonio žagrenio uogos. Šis prieskonis dažnai naudojamas Viduržemio jūros regiono ir Vidurio Rytų virtuvėse. Dėl savo savybės suteikti patiekalams rūgštų poskonį, žagrenis nuo seno buvo naudojamas vietoje citrinos arba acto. Tinka pagardinti žuvies, vištienos patiekalams, galima jį naudoti salotose vietoje citrinų sulčių, sumaišytas su natūraliu jogurtu šis prieskonis padeda paruošti pikantišką padažą kebabams ar šašlykams, tinka pabarstyti ant humuso (red. virti ir į pastą sutrinti avinžirniai, sumaišyti su kepintomis sezamų sėklomis arba alyvuogių aliejumi).

  1. Ceilono cinamono lazdelės

Kilmės šalis: Šri Lanka

Ceilono cinamonas – aukščiausios kokybės prieskonis, retesnis bei brangesnis nei paprastos cinamono lazdelės, gaunamas iš vidinės tropinių cinamono medžių žievės. Dėl savo saldaus, pikantiško skonio Ceilono cinamonas yra plačiai naudojamas konditerijoje, pudingų, kremų, šokolado ar kitų desertų gamyboje. Jo taip pat dedama į karštus gėrimus (kavą, arbatą), padažus, juo barstomi vaisiai ar net gardinami pikantiški, mėsos ir žuvies patiekalai, troškiniai, sriubos.

Ar žinojote, jog šis šilto, išskirtinio skonio prieskonis yra ir puikus antioksidantas? Viename arbatiniame šaukštelyje cinamono antioksidantų kiekis tolygus pilnam puodeliui granatų sulčių arba ½ puodelio mėlynių. Cinamonas gali būti naudojamas kaip natūralus konservantas –  jis padeda maistui ilgesnį laiką išlikti šviežiam, saugo vaisius bei daržoves nuo oksidacijos sukeltų maisto produktų spalvos ar skonio pakitimų. Cinamone gausu junginių, vadinamų polifenoliais. Šie junginiai, padeda reguliuoti cukraus kiekį mūsų kraujyje, tad šis prieskonis naudingas žmonėms, sergantiems diabetu. Ceilono cinamone taip pat gausu mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, mangano, geležies, cinko, magnio, vitamino A bei antioksidantų, dėl šių savybių prieskonis dažnai naudojamas tiek liaudies, tiek tradicinėje medicinoje.

  1. Ciberžolė

Kilmės šalis: Turkija

Dėl išskirtinės geltonos spalvos, pikantiško aromato bei ryškaus skonio ciberžolė yra neretai vadinama „prieskonių karaliene“. Ji itin tinka pagardinti ryžių, bulgur kruopų bei daržovių patiekalams. Šiame prieskoniniame augale gausu baltymų, maistinių skaidulų, niacino, kalcio, vario, geležies, kalio, magnio, cinko bei C, E ir K vitaminų.  Dėl savo vertingos sudėties ciberžolė nuo seno yra naudojama įvairioms sveikatos problemoms spręsti, turi antioksidacinių savybių, saugo nuo senėjimo. Sustiprinti imunitetui rekomenduojama kas rytą, prieš valgį išgerti po stiklinę karšto vandens su keliais šaukšteliais ciberžolės miltelių.

  1. Šafranas

Šafranas – tai gurmanų aukštai vertinamas prieskonis, gaunamas iš aromatingų daržinio kroko purkų. Brangiausias pasaulyje prieskonis yra malonaus, švelnaus aromato ir turi ypatingą savybę suteikti patiekalams ryškią geltoną spalvą. Jis naudojamas saldumynams, ryžių, žuvies patiekalams pagardinti, gėrimams aromatizuoti, gali būti geriamas kaip arbata, o prieskonio aromatas geriausiai atsiskleidžia įbėrus jį į šiltą (bet ne karštą) patiekalą, gėrimą. Šafranas dėl savo vertingųjų savybių – jame gausu flavonoidų, karotino, vitamino B1 ir B2 – yra vartojamas medicinoje bei dėl ryškaus, malonaus kvapo taip pat pasitelkiamas parfumerijoje.

  1. Harissa

Kilmės šalis: Turkija

Harissa – tai įvairių prieskonių mišinys, kurį sudaro malta aitrioji paprika, maltos kalendros sėklos, malti kmynai, česnako granulės, malta saldžioji paprika, druska. Tinka pagardinti mėsai, sriuboms, daržovių troškiniams, kuskusui, humusui ir net greitojo maisto patiekalams, natūraliam jogurtui, puikiai tinka avienos patiekalams.

  1. Mahlep prieskoniai kepiniams

Kilmės šalis: Turkija

Tik maisto prekių parduotuvėje „Eastanbul“ – pikantiški „Malhep“ prieskoniai kepiniams, kurie yra labai populiarūs Turkijoje ir jau pramynė kelius į lietuvių virtuves.

  1. Juodosios paprikos dribsniai (Urfa Isot)

Kilmės šalis: Turkija

Juodosios paprikos dribsniai (Urfa Isot) – tai unikalus prieskonis, gaminamas iš lėtai orkaitėje išdžiovintų paprikos pipirų, turintis ryškų, dūminį skonį su citruso užuominomis. Juodosios paprikos dribsniai puikiai tinka pabarstyti ant salotų, žuvies, mėsos ir paukštienos patiekalams pagardinti.

  1. Tonka pupelės

Kilmės šalis: Brazilija

Tonka pupelės vartojamos saldiems kepiniams, desertams paskaninti, kremams, ledams, sirupams gaminti. Patiekalams šios pupelės suteikia vanilės kvapą. Yra keli pupelių naudojimo būdai: jas galima patarkuoti į gaminį arba pavirti piene, grietinėlėje arba vandenyje. Virti reikėtų apie 10 minučių, kol pupelė suteiks skysčiui savo aromatą, vėliau kvapnų pieną ar vandenį naudoti ruošiant įvairius patiekalus, desertus. Taip pupelę galima virti iki 10 kartų.

  1. Septynių prieskonių mišinys

Kilmės šalis: Turkija

Septynių prieskonių mišinys – tai „Eastanbul“ maisto prekių parduotuvės pirkėjų itin pamėgtas prieskonių mišinys, tinkamas visų mėsos rūšių marinavimui. Šį mišinį sudaro paprika, pipirai, čiobreliai, krapai, žagrenis, kuminas bei ožragė.

  1. Malta, saldi, rūkyta paprika

Kilmės šalis: Kinija

Šis prieskonis dažniausiai vartojamas su žuvies, mėsos ir paukštienos patiekalais – troškiniais, sriubomis, taip pat pomidorų padažų gamyboje, ispaniškai paeljai pagardinti. Visiems patiekalams suteikia specifinį dūmo aromatą.

„Eastanbul“ maisto prekių parduotuvę galima rasti adresu Verkių g. 29, Šeimos aikštė 2, Vilniuje, Ogmios mieste arba apsipirkti internetinėje parduotuvėje www.shop.eastanbul.lt. Į bet kurį Lietuvos miestą prekės pristatomos per dviejų darbo dienų laikotarpį.

Kompanijos Vilnius Lifestyle PR & Events informacija

Įspėjame: komentuokite atsakingai, galėdami įrodyti savo teiginius. Melagingi teiginiai ar šmeižtas užtraukia baudžiamąją atsakomybę ne redakcijai, o komentaro autoriui.