Namo Gyvenimas

Kaip kovoti su maistinėmis kandimis?

336
0
DALINTIS

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sulaukia nemažai vartotojų nusiskundimų ir klausimų apie maistines kandis, šių kenkėjų daromą žalą. Gyventojai teiraujasi, kaip apsiginti nuo šių vabzdžių, kokių imtis apsaugos priemonių ir kt. VMVT specialistai atsako į dažniausiai šia tema užduodamus klausimus.

Kaip kandys patenka į maisto produktus?

Šie kenkėjai į namus gali įskristi per pravirą langą, o į sandėlius dažniausiai patenka kartu su grūdais ir kitais produktais arba tuščiais maišais. Be to, juos gali pernešti kiti gyvūnai – paukščiai, graužikai, taip pat ir žmonės ant savo drabužių ar avalynės. Jeigu sandėliavimo patalpos nepakankamai dažnai ir kokybiškai dezinfekuojamos, šie kenkėjai gali išplisti, užteršti ir sugadinti nemažą dalį saugomos produkcijos.

Ką labiausiai puola maistinės kandys?

Kandys ir jų lervos maitinasi maisto produktais – miltais, kruopomis, sėlenomis, makaronais, sausainiais ir kitais miltų gaminiais, tai pat įvairiais grūdais, sėklomis, dribsniais, saldumynais, džiovintais vaisiais, riešutais, džiovintais grybais, prieskoniais, arbatžolėmis, džiūvėsėliais, kava, sausu naminių gyvūnų ėdalu ir kt.

Svarbu sunaikinti užkrato židinį

Specialistai perspėja, kad aptikus kandžių, nebūtina iš karto griebtis kenksmingų žmogaus sveikatai cheminių priemonių ar purškiklių. Pirmiausiai reikėtų rasti šių kenkėjų lizdą ir jį paprasčiausiai išmesti. Visų pirma, derėtų atidžiai apžiūrėti laikomus birius ir sausus produktus. Dažniausiai tokiuose produktuose pastebimi voratinkliai, lervų išnaros, kokonai ar pačios kandys. Maisto produktai gali būti sukietėję, pakeitę jiems būdingą spalvą, kvapą ir skonį. Sunaikinus pagrindinę užkrato vietą, reikia gerai išvalyti lentynas, spintelių ir spintų plyšius, į vandenį įpylus valgomojo acto.

Kaip gintis nuo maistinių kandžių?

Kandžių kiaušinėliai nesivysto gerai vėdinamose, vėsiose patalpose, nepakenčia tiesioginių saulės spindulių. Todėl rekomenduojama spintelių neperkrauti, stengtis, kad jose būtų nors minimalus vėdinimas. Birius maisto produktus patartina laikyti sandariuose induose. Kartkartėmis būtina nuvalyti šių indų kraštelius ties dangteliais, nes net mažas produkto likutis gali pritraukti šiuos kenkėjus. Reguliarus produktų laikymo vietos valymas ir vėdinimas – pakankamai efektyvi prevencijos priemonė.

Kaip kovojama su maistiniais kenkėjais įmonėse?

Maisto gamybos ir prekybos įmonėse įgyvendinamos kenkėjų kontrolės ir prevencijos priemonės. Gamybos patalpose ir sandėliuose turi būti įrengta gera ventiliacija, užtikrinama švara, patalpos nuolat valomos ir dezinfekuojamos, kenkėjams naikinti įrengiamos gaudyklės, skraidantiems vabzdžiams – specialūs šviestuvai. Visos gamybos įmonės ir prekybos centrai turi sudaryti sutartis su specializuotomis kenkėjų kontrolės įmonėmis, kurios reguliariai atlieka dezinfekciją, dezinsekciją ir deratizaciją.

VMVT informacija

Įspėjame: komentuokite atsakingai, galėdami įrodyti savo teiginius. Melagingi teiginiai ar šmeižtas užtraukia baudžiamąją atsakomybę ne redakcijai, o komentaro autoriui.