Namo Laisvalaikis

Helovinas – daugiau nei šviečiantis moliūgas

132
0
DALINTIS

Daugelyje pasaulio kampelių paskutinę spalio dieną švenčiamas Helovinas apgaubtas mistikos, žvakių šviesos ir netradicinių vaišių ant stalo. Įspūdingų kulinarijos sugebėjimų čia tikrai nereikia, belieka prisiminti pagrindines šventės spalvas: juodą, oranžinę, raudoną ir violetinę bei pasitelkti fantaziją.

O kad idėjų rengiantis šiai šventei nepristigtų, supažindiname su įvairiuose pasaulio kampeliuose gajomis su maistu susijusiomis tradicijomis.

Žibintų su vaisiais ir ryžiais plukdymas

Korėjoje ir Japonijoje Helovinas švenčiamas ne spalio pabaigoje, o balandį. Pagrindinė šios šventės tradicija – vandens žibintų, kurių viduje patalpinama žvakutė, plukdymas. Korėjoje į žibinto vidų dar pridedama vaisių ir ryžių, taip padėkojant išėjusiems artimiesiems už jų sunkų darbą, kol dar buvo gyvi.

Sielos pyragai

Airijoje buvo būtina kepti „Sielos pyragus“ („Soul Cakes“) su riešutais, imbieru, cinamonu ir kitais prieskoniais, kad būtų kuo pavaišinti vargšus ir vaikus, atėjusius prie durų su giesmėmis. Duonelės buvo kepamos iki 1930-ųjų, o šiandien iš senovinių airiškų saldumynų mus pasiekė saldi mielių duona „Barmbrack“. Airių senoliai į ją įdėdavo žirnį, šakelę, skudurėlį, monetą ar žiedelį. Žirnis ir šakelė reiškė nelaimingą santuoką; skudurėlis – nesėkmę ir skurdą. Jei kam nors atitekdavo gabalėlis duonos su moneta – jo laukia dideli turtai, jei žiedelis – bus vestuvės. Šiandienos airės šeimininkės šį asortimentą susiaurino – dabar į tešlą deda tik monetą ir (arba) žiedą.

Paslėpkite peilius

Vokiečiai tiki, kad Helovino naktį į žemę sugrįžta mirusiųjų dvasios, o kadangi jų prisibijo, – naktį iš spalio 31-osios į lapkričio 1-ąją namie paslepiami peiliai ir kiti aštrūs daiktai, vengiama jais naudotis. Vokietijoje tikima, kad nematomos dvasios netyčiomis gali būti sužalotos, tad, siekdami to išvengti, vokiečiai laikosi aštrių daiktų paslėpimo tradicijos.

Raminantis obuolių lupimas

Populiariausia škotų puoselėjama Helovino tradicija – obuolių lupimas, kai stengiamasi nulupti nepertrūkstamą juostą iš obuolio žievės ir tada mesti ją per kairį petį. Tai dažniausiai daro vieniši žmonės. Tikima, kad žievei būnant ore dvasios suformuoja iš jos būsimo mylimojo vardo pirmąją raidę. Žievei nukritus ant žemės, reikia gerai įsižiūrėti, kokia raidė išėjo, ir ieškoti savo antrosios pusės būtent su tokiu vardu, nes jis ar ji yra siųstas likimo.

Įdomu

Ar žinojote, kad vienos pirmųjų šių Helovino dekoracijų buvo gaminamos ne iš moliūgo, o iš ropių?

Receptai

Pica – monstras

Reikės: 
2 sunokusių avokadų,
2 skiltelių česnako,
2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių,
Šiek tiek druskos ir pipirų,
4 kvietinių pitų,
1 ilgavaisio agurko,
4 rutulėlių mocarelos sūrio,
3 valg. š. virtų arba konservuotų juodųjų pupelių.

Pirmiausia pagaminkite gvakamolės padažą: išimkite avokado minkštimą, susmulkinkite česnaką ir avokadą smulkintuve su žaliosios citrinos sultimis, pagardinkite druska, pipirais.

Paskirstykite gvakamolės padažo ant kiekvienos pitos. Ant viršaus uždėkite po keletą agurkų griežinėlių, sūrio griežinėlių ir pupelių puselių taip, kaip matote iliustracijoje, t. y. sukurkite akių obuolius, kiekvienam sūrio gabaliukui padėkite po pusę pupelės, į kai kuriuos iš jų įdėkite agurkų gabaliukus. Picas galite supjaustyti į dalis arba patiekite visą. Skanaus!

Frankenšteino popsai 

Reikės: 
4 kivių,
juodojo šokolado tirpinimui,
baltojo šokolado traškučių,
2 bananų,
12 medinių lazdelių.

Lėkštėje patieskite kepimo popieriaus. Kivius nulupkite, supjaustykite storokais griežinėliais. Pradurkite nedidelę skylutę kiekviename kivio griežinėlyje ir į jį įsmeikite medinį pagaliuką.

Ištirpinkite juodo šokolado. Pasitelkite vaizduotę ir juo dekoruokite kiekvieno kivio „veidelį“. Du baltojo šokolado gabalėlius uždėkite ant kivio – sukurkite akis. Frankenšteino plaukams puikiai tiks banano trikampėlis. Kūrinį palaikykite šaldytuve bent valandą. Skanaus!

Šokoladinės raganos skrybėlaitės

Reikės:
vaflinių ragelių,
juodojo šokolado,
įvairiaspalvių saldainių „Skittles“.

Išlydykite šokoladą dubenėlyje ant verdančio vandens. Ant sviestinio popieriaus suformuokite šokolado blynelius ir pastatykite vaflius. Jeigu jie nėra kakaviniai, aptepkite šokolado mase. Papuoškite saldainių žirniukais – vietą, kurioje „klijuosite“ „Skittles“, prieš dėdami patepkite šokolado mase. Palikite šaldytuve trumpam, kol sustings. Skanaus!

Obuoliai su karamele

Reikės:
110 g sviesto,
2 stikl. rudojo cukraus,
1 stikl. kukurūzų sirupo,
400 g saldinto kondensuoto pieno,
Žiupsnelio druskos,
8-10 vidutinio dydžio obuolių,
8-10 pagaliukų.

Obuolius nuplaukite ir kruopščiai nusausinkite. Kotelio vietoje įsmeikite pagaliukus.

Vidutinio dydžio puode ištirpinkite sviestą, supilkite cukrų, sirupą, kondensuotą pieną, įberkite druskos ir virkite nuolat maišydami, ant vidutinio karštumo ugnies, kol mišinio temperatūra pasieks 115 laipsnių. Nukelkite nuo ugnies. Palaukite, kol mišinio temperatūra nukris iki 95 laipsnių.

Obuolius įmerkite į karamelę, pasukite, kad paviršius pilnai pasidengtų karamelės sluoksniu. Padengtus obuolius statykite ant silikonine plėvele arba sviestiniu popieriumi išklotos skardos ir palikite, kol karamelė sustings. Skanaus!

Violetinis voro glotnutis

Reikės:
1 didelio banano,
1 puodelio įvairių šaldytų uogų (svarbu, kad būtų mėlynių),
0,5 puodelio neriebaus pieno,
1 šaukšt. jogurto,

Smulkintuvu suplakite bananą, įvairias uogas ir pieną, kol viskas pavirs švelnia vientisa mase. Supilkite į dubenį.

Šaukštą jogurto supilkite į maišelį, vieną jo kampą šiek tiek nukirpkite. Pieškite voratinklį, kaip parodyta paveikslėlyje. Jeigu reikia, panaudokite dantų krapštuką, kad patobulintumėte savo piešinį. Skanaus!

Braškės baltajame šokolade

Reikės:
10 braškių su koteliais,
100 g baltojo šokolado, susmulkinto,
10 g juodojo šokolado.

Baltą šokoladą ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba ant garų. Braškes po vieną merkite į baltą šokoladą ir dėkite ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos. Paruoštas braškes kelioms minutėms palikite šaldytuve, kad sukietėtų. Tada užlašinkite akytes ir nosį juoduoju ištirpintu šokoladu. Dar bent 20 minučių palikite šaldytuve. Skanaus!

Aida Žemaitytė

Įspėjame: komentuokite atsakingai, galėdami įrodyti savo teiginius. Melagingi teiginiai ar šmeižtas užtraukia baudžiamąją atsakomybę ne redakcijai, o komentaro autoriui.