Namo Mūsų kraštiečiai

Marijampoliečio tautodailininko ąžuolo statinė nusipelno aukso

1921
0
DALINTIS

Marijampolietis tautodailininkas Vitalius Striuogaitis už ąžuolinę statinę vynui  parodoje „AgroBalt 2016 apdovanotas aukso medaliu. V. Striuogaitis – vienas žinomiausių ne tik Sūduvos krašto, bet ir visos Lietuvos medinių gaminių meistrų ir senojo kubilininkystės amato puoselėtojų, šio amato išmokęs iš senųjų meistrų ir jau 30 metų su savo dirbiniais dalyvaujantis įvairiose mugėse bei parodose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

StatinėMarijampoliečio pagamintas statinaites perka ne tik šeimininkės agurkams, kopūstams ar grybams raugti, bet ir aludariai, vyndariai, taip pat norintieji papuošti savo sodybas. Mat jo gaminiai ilgaamžiai – gali tarnauti 30, o kartais – net iki 60 metų.

Džiugu, kad kraštiečio triūsas gavo tokį aukštą įvertinimą, mat iš ąžuolo pagaminti ilgaamžiškiausias statines užtrunka net iki dvejų metų.

Tradiciškai parodos „AgroBalt atidarymo dieną aukso medaliais apdovanojami geriausi maisto produktai, tačiau būta ir įvairovės – apdovanoti tautinio paveldo meistrai, jaunieji maistininkai, gyvulių laikytojai. Iš viso įteikti 25 aukso medaliai (18 medalių už maisto produktus, 1 – tautinio paveldo, ne maisto, 6 medaliai paskirti už gyvulius) ir 24 diplomai.

„AgroBalt“ medalių ir diplomų  konkurso tikslas – gerinti ne tik žemės ūkio ir maisto produktų, bet ir kitokios žemės ūkio produkcijos kokybę, skatinti tradicinių ir regioninių produktų gamybą, skatinti jų konkurencingumą.

Šiemet konkursui buvo teikiami įvairūs eksponatai – maisto produktai, tautinio paveldo, jaunojo maistininko idėjos, veisliniai gyvuliai bei žemės ūkio technika, kurių kokybei įrodyti ar įvertinti nereikia specialios ekspertizės ar papildomų laboratorinių tyrimų. Konkursui pasiūlytus eksponatus vertino speciali konkurso vertinimo komisija.

Renkant geriausius maisto eksponatus komisija vertino jų sudėtį, maistinę vertę, technologinius ypatumus, juslines savybes, prekinę išvaizdą, gamybos ekologiškumą, ir, žinoma, vartotojų atsiliepimus. Panašūs kriterijai galiojo ir renkant įdomiausią jaunojo maistininko idėją, ypatingą dėmesį atkreipiant į kūrybiškumą ir praktiškumą (paprasta, naudinga, įdomu, originalu).

Aukso medalius už jaunojo maistininko idėją – žuvies trapučius – pelnė  Klaipėdos valstybinės kolegijos studentė Evelina Liutikaitė (vadovas dr. Viktoras Liorančas), taip pat VšĮ Kauno kolegijos studentės Ligita Overlingaitė ir Goda Domarkaitė (vadovė dr. Ingrida Kraujutienė) – už šokoladinius saldainius „Žiemos desertas“.

„AgroBalt 2016“ medalius pelnė Birutės Drevininkaitienės įmonė „Rugelis“  už „Karališką“ šakotį, MB „Šusvės midus“ – už „Kunigaikščių“ midų, UAB „JFISH“ – už karštai rūkytą šamo filė, ūkininkas-bitininkas Linas Kazėnas – už kreminį medų, ūkininkė Daiva Kvedaraitė – už  šaltalankių girą, AB „Žemaitijos pienas“ – už Žemaitijos kefyro kokteilį su bananais ir braškėmis ir kt.

Diplomais apdovanoti jaunieji maistininkai – VšĮ Utenos kolegijos  studentai Tautvydas Kamsiukas, Ema Kurulytė, Virginija Žukauskaitė, Rasa Lingytė, (vadovė dr. Gražina Stalionienė) už airaną su kmynų arbatos gėrimu. Diplomai įteikti ir VšĮ Kauno kolegijos studentui Evaldui Diliui (vadovė Agnė Kupstaitė) už šalčiu džiovintus moliūgų gabalėlius „Pūkutis“, Vilkiškių bendruomenei – už žolelių arbatą „Tradicinė iš Mažosios Lietuvos“ ir kt.

diplomas

„AgroBalt“ aukso medalis – tai tikrai prestižinis apdovanojimas, nes medalius pelno tik pačios aukščiausios kokybės gaminiai. Konkurso laureato vardas parodos dalyviams yra aukščiausias jų darbo įvertinimas, kokybės garantas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio rinkoje, puiki reklamos priemonė.

suduvis.lt ir ŽŪM informacija

Nuotraukos iš iš www.azuolinestatine.lt

Įspėjame: komentuokite atsakingai, galėdami įrodyti savo teiginius. Melagingi teiginiai ar šmeižtas užtraukia baudžiamąją atsakomybę ne redakcijai, o komentaro autoriui.